Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011
Προετοιμασία ομάδας [Τμήμα Παιδικό] του Παναγιώτη Τριαντάφυλλου
Για το συγκεκριμένο άρθρο διάλεξα το πολύ δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας για τα παιδικά τμήματα και αυτό διότι έχουν πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα.
Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου , ΑΚΑΔΗΜΙΑ που δεν συνεργάζεται με εργοφυσιολόγο, καρδιολόγο, ψυχολόγο, σταδιακά θα οδηγηθεί στο κλείσιμο χωρίς καμία αμφιβολία και θα το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια το γιατί.
Σε κάθε προετοιμασία που ξεκινάμε θα πρέπει να γίνεται μέτρηση στα παιδιά από τον εργοφυσιολόγο για το Αερόβιο – Αναερόβιο κατώφλι του κάθε παιδιού. Θα με ρωτήσετε γιατί να κάνουμε μετρήσεις σε αυτά τα παιδιά?
Απαντώ λοιπών και λέω η συγκεκριμένη ηλικία τον παιδιών ξεκινάει το χτίσιμο της λεγόμενης [ μεγαλόκαρδια ] το έβαλα σε παρένθεση για να εξηγήσω τι είναι η μεγαλόκαρδια και γιατί πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία με τον εργοφυσιολογο μας.
Αφού γίνουν η απαραίτητες καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις των παιδιών, ξεκινάει το έργο του προπονητή η του γυμναστή.
Για τρεις με τέσσερεις ήμερες τα παιδιά θα κάνουν καθημερινά τρεξίματα της τάξης των 2000 χλ. m. Χ 3 φορές. Σε τρία δεκάλεπτα το πολύ ώστε να ρυθμίσουμε λίγο τον καρδιολογικό τους ρυθμό δηλαδή να το πω πιο απλά προετοιμάζουμε τα παιδιά για της μετρήσεις που θα κάνει ο εργοφυσιολόγος μας. ( ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΠΙΕΣΗ - ΜΕΤΡΙΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ) Στο ενδιάμεσο των δεκαλέπτων να γίνονται πολλές διατάσεις , καλή ενυδάτωση των παιδιών και διάλλειμα ανάμεσα από τα δεκάλεπτα . Να μετράμε των σφυγμό των παιδιών έστω εμπειρικά , να έρχεται στα φυσιολογικά του όρια.
Καλό θα ήταν να δουλέψουν με παλμογράφους. Στην προετοιμασία εγώ προσωπικά μετρώ το βάρος των παιδιών , πριν και μετά ώστε να γνωρίζω περίπου ποσά υγρά χάνουν τα παιδιά, θεωρό ότι είναι πολύ σημαντικό , να το γνωρίζουν οι συνάδελφοι προπονητές.
Εδώ πλέων παραδίνουμε την σκυτάλη στην επιστήμη, στον εργοφυσιολόγο δηλαδή, ο όποιος θα κάνει της μετρήσεις των παιδιών μας και θα τα ταξινόμηση σε γκρουπ ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με το κάθε παιδί ανάλογα με της δυνατότητες που έχει και όχι να το φορτώνουμε στο τρέξιμο χωρίς να γνωρίζουμε τι αντοχές έχει.
Το χτίσιμο της μεγαλόκαρδιας είναι απαραίτητο , για τον εξής απλό λόγο ,τα παιδιά αυτά αλλάζοντας τμήμα σε ηλικία θα έχουν δουλέψει και προετοιμαστεί στην πίεση και έτσι θα μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερο όγκο προπόνησης. Η επιτυχία όλων μας θα είναι εκεί ,να έχουμε δουλέψει επιστημονικά πάνω σε αυτά τα παιδιά, και νομίζω κανένας γονέας δεν θα έλεγε όχι αν του ζητούσαμε να δώσει δυο δραχμές παραπάνω ώστε και οι ακαδημίες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Η μεγάλες ακαδημίες κάνουν αυτές της μετρήσεις γιατί είναι επανδρωμένες με επιστημονικό προσωπικό, όμως οι μικροί είναι το θέμα τι κάνουν?
Εδώ πλέων οι τεχνικοί διευθυντές των ακαδημιών θα πρέπει να αναλάβουν την ενημέρωση των γονέων και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους το κάνουμε. Η ενημέρωση ανοίγει άλλους ορίζοντες στην επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς, έτσι όλοι θα ξέρουν γιατί γίνεται δουλεία σε βάθος και το ζητούμενο στην προκείμενη φάση είναι αυτό.
Κάποιος παράγοντας μου έκανε την εξής ερώτηση.[οι δυο ομάδες στο τελικό τώρα]
Coach ο αντίπαλος είχε μια ταχύτητα πιο πάνω από μας ,γιατί?
Η απάντηση μου ήταν πολύ απλή ,γιατί τα παιδιά αυτά δούλεψαν από την αρχή επιστημονικά όπως αναφέρω πιο πάνω.
Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα εργαλείο το όποιο εγώ προσωπικά το θεωρό απαραίτητο για το κάθε παιδί.
ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ. Η λέξη αυτή ίσως για πολλούς να είναι άγνωστη.
Τι είναι λοιπόν ο παλμογράφος ; είναι ένα ρόλοι που το φορεί κάθε παιδάκι στο χέρι και το κομπιούτερ μπαίνει στο στήθος. Έτσι ο προπονητής ανά πάσα στιγμή ξέρει με τι σφυγμό δουλεύει το κάθε παιδί. Το κόστος του παλμογράφου από ένα απλό έως ένα πολύ καλώ είναι ανάμεσα στα 45 έως 90 ευρώ το καλύτερο.
Σαν προπονητής συστήνω στους γονείς ανεπιφύλακτα να αγοράσουν ένα παλμογράφο στο παιδί τους η να το κάνουν μέσο της ακαδημίας ώστε να πετιχούν και καλύτερη τιμή.
Για τοίχων ερωτήσεις και απορίες που θα έχετε στο e-mail μου η στο περιοδικό να σας απαντήσω.
Καλή αρχή και καλή προετοιμασία σε όλους εσάς που διαβάζεται το περιοδικό μας αυτή την στιγμή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου