Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Πάνω σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να μιλάμε για ώρες ίσως και για μέρες.
Όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι , δουλεύω σαν προπονητής σε δυο ακαδημίες, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζω την διαιτησία σε δυο παιχνίδια κάθε εβδομάδα.
Στο σύνολο τα έτη που εργάζομαι είναι κοντά στα 10.
Πρώτη μου φορά που ξέφυγα μα εντελώς από τον εαυτό μου ήταν σε ένα παιχνίδι με το εφηβικό μου. Δεν θα αναφέρω λεπτομέρειες για λόγους ασφάλειας , να το πω πιο απλά είναι πολύ δυνατοί οι άνθρωποι σε αυτό τον τομέα και κάνουν ομπρέλα προστασίας στους κυρίους. Καταλαβαίνεται λοιπóν με λίγα λόγια τι παίζει με την αγαπημένη μας διαιτησία. Και καλά ρε παιδιά κριτήρια για τους διαιτητές δεν υπάρχουν. Π.χ. ρε παιδί μου να το έχουν κλωτσήσει το τόπι .Να ξέρουν για τη είναι στρογγυλή η θεά. Με λίγα λόγια να έχουν παίξει μια κατηγορία ρε αδελφέ, να έχουν λίγη σχεση,όχι καθόλου.
Τι θέλω να πω με αυτό μου το άρθρο, για να σας βάλω στο σκεπτικό μου.
Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες διαιτησιες, θα πρέπει να διαμαρτυρόμαστε με τον κόσμιο τρόπo π.χ. όπως εγώ, μπήκα στο γήπεδο πλησίασα τον διαιτητή και του είπα όμορφα και ωραία σε ενδειξη διαμαρτυρίας κύριε διαιτητά αποσύρω την ομάδα μου, θα μου πείτε λάθος έκανες coach. ΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
ΟΜΩΣ και το γράφω με κεφαλαία υπάρχει ένα ΟΜΩΣ. Μέχρι πότε αυτά τα αίσχη κύριοι υπεύθυνοι?
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ;

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ . ΒΑΛΤΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ.
ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
ΚΡΟΥΩ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Η ΒΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΚΑΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ…………………

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΛΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ





















1.ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ  ΤΟΥ  ΚΑΘΕ   ΠΑΙΚΤΗ  ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ.
 ( ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ   ΕΧΤRΑ  ΚΑΙ  ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ   ΝΑ  ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ  ΜΑΣ.)   

2.   ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΟΣΟ  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ  Ο  ΚΑΘΕ    ΠΑΙΚΤΗΣ   ΤΗΝ   ΤΑΚΤΙΚΗ  ΟΔΟ  ΠΟΥ  ΔΙΔΑΣΚΕΙ  Ο  ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. 

ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ  ΣΕ  ΑΥΤΑ ΠΟΥ  ΛΕΕΙ  Ο  ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ   ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ  ΝΑ ΜΗΝ   ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΡΩΤΑΕΙ  ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ .

3.   ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ  ΠΟΥ  ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ  ΤΟΝ  ΚΑΘΕ  ΠΑΙΚΤΗ.     
                                                                                          
4.    Η  ΦΥΣΙΚΗ   ΤΟΥ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ο  ΠΑΙΚΤΗΣ  ΜΕ ΚΑΛΗ  ΦΥΣΙΚΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΠΟΛΥ  ΕΥΚΟΛΟ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΦΡΕΝΟ  ΣΤΗΝ  ΙΔΙΑ  ΤΟΥ  ΤΗΝ  ΟΜΑΔΑ   ΕΑΝ  ΔΕΝ  ΕΧΕΙ  ΚΑΛΗ  ΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΝΑ  ΦΡΕΝΑΡΕΙ  ΤΟΝ  ΓΡΗΓΟΡΟ  ΡΥΘΜΟ  ΤΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΤΟΥ,  ΜΕ  ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ  ΠΑΣΕΣ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΟ  ΚΡΑΤΗΜΑ  ΤΗΣ  ΜΠΑΛΑΣ.  


                                      ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
                                                             Coach: UEFA
                                

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ


Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από τα λάθη του παρελθόντος να δώσουμε την ώθηση στο ποδόσφαιρο μας. Η εμπειρία και η ικανότητα τον  προπονητών θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην  επιβίωση  των ακαδημιών στο προσεχές μέλλων.
Καθώς  τα πράγματα με της νεές  διατάξεις που θα ισχύσουν στο χώρο του ποδοσφαίρου και τον τρόπο που θα παίρνουν συμμετοχή οι ξένοι παίκτες , ανοίγουν διάπλατα  της πύλες στην αναπτύξει και την μορφοποίηση στης ακαδημίες.
 Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει και στο άνοιγμα νέων θέσεων   εργασίας , για τα παιδιά που τελειώνουν τώρα την γυμναστική ακαδημία τα ΤΕΦΑ κλπ. 
Επιτέλους  μας δίνετε η ευκαιρία στους ανθρώπους που δουλεύουμε γύρο από το ποδόσφαιρο να κάνουμε την εξυγίανση  και να βγάλουμε ένα μοντέλο δουλειάς πάνω στης ακαδημίες  για το μέλλων του ελληνικού ποδόσφαιρου.
να το φτάσουμε ψιλά.
Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό?
Μα είναι πολύ απλό , το δρόμο μας τον έδειξε η Γερμανική ομοσπονδία.
Οι επίλεκτοι παίκτες που θα πηγαίνουν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα (μεικτές – εθνικές) θα πρέπει κατά την γνώμη μου να δουλεύουν έξτρα με πρόσθετες προπονήσεις και να βελτιώνουν της ατέλειες που τυχών θα έχουν σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο.
Τι θέλω να πω με αυτά μου τα λόγια.  
Στης μεικτές και στης εθνικές ομάδες θα πρέπει κατά τι γνώμη μου να υπάρχουν περισσότεροι προπονητές με έναν επικεφαλή που θα ελέγχει όλο το πρόγραμμα και ο κάθε ένας να δουλεύει το δικό του κομμάτι .
Το μοντέλο πάντως υπάρχει και καιρός είναι οι υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου να ξυπνήσουν.
                                                              ΤΑΚΗΣ  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
                                                                         Coach - UEFA

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου ‘αιμοραγούν’





Δυστυχώς   αυτά που φοβόμουν  περισσότερο   συνέβησαν   και στο ελληνικό  ποδόσφαιρο.
Αλλά ας πιάσουμε  αυτό το θέμα από την αρχή.
Ο πνεύμονας  του  ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το ονομάζω  εγώ, η ακαδημία δηλαδή «αιμοραγεί». Είχαμε που είχαμε  δυσλειτουργία  σε όλες της ακαδημίες  και σα να μην έφτανε όλο αυτό  ήρθε και η περιβόητη  κρίση, το κερασάκι στην τούρτα.
άρχισαν  και τα οικονομικά  προβλήματα .
Πρώτον πολλοί  γονείς  λόγο  των γνωστών  περικοπών  παίρνουν τα παιδιά  τους  από της ακαδημίες
Δεύτερον: οι ίδιες οι ακαδημίες  κάνουν λάθος  στην διαχείριση  των οικονομικών  τους  με αποτέλεσμα  οι προπονητές  και οι συνεργάτες  να πληρώνονται  με μεγάλη  καθυστέρηση  και μερικοί να χάνουν εντελώς τα χρήματα τους.
Τρίτον: δεν αγοράζουν  η δεν ανανεώνουν  το  αθλητικό  υλικό  της ακαδημίας  που  μόνο ζημιά  θα κάνει  στους ίδιους.
Αυτή είναι και σε άλλα μου άρθρα, ότι ο κόσμος  ξύπνησε  και  έχει απαιτήσεις  και  καλά  κάνει .
η κοροϊδία  απέναντι σε αυτά τα παιδιά  πρέπει να σταματήσει .
είναι  μέγα  λάθος  να συντηρούνται  η ομάδες από τα έσοδα της ακαδημίας.
αυτά τα χρήματα θα πρέπει  να ταξινομούνται  κατά  τον καλύτερο τρόπο και προς το όφελος  των παιδιών.
όπως π.χ  να έρχεται  εργοφυσιολόγος  μια φορά στους δυο μήνες να μετρήσει τα παιδιά.
μια φορά  στους τρεις μήνες να τα βλέπει  καρδιολόγος , φυσικά το συγκεκριμένο  μετά της βασικές εξετάσεις που  θα κάνουν τα παιδιά  στην αρχή της σεζόν.

Προετοιμασία ομάδας [Τμήμα Παιδικό] του Παναγιώτη Τριαντάφυλλου


Για το συγκεκριμένο  άρθρο  διάλεξα  το πολύ δύσκολο  κομμάτι  της  προετοιμασίας   για τα παιδικά  τμήματα  και αυτό  διότι  έχουν πολύ  μεγάλη  ιδιαιτερότητα.
Όπως  έγραψα  σε προηγούμενο  άρθρο μου , ΑΚΑΔΗΜΙΑ που δεν συνεργάζεται με εργοφυσιολόγο,  καρδιολόγο, ψυχολόγο, σταδιακά θα οδηγηθεί στο κλείσιμο χωρίς καμία αμφιβολία και θα το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια το γιατί.
Σε κάθε προετοιμασία  που ξεκινάμε  θα πρέπει να γίνεται  μέτρηση  στα παιδιά  από τον εργοφυσιολόγο  για το Αερόβιο – Αναερόβιο κατώφλι του κάθε παιδιού. Θα με ρωτήσετε γιατί  να κάνουμε μετρήσεις σε αυτά τα παιδιά?
Απαντώ  λοιπών και λέω η συγκεκριμένη ηλικία τον παιδιών  ξεκινάει  το χτίσιμο της λεγόμενης [ μεγαλόκαρδια ] το έβαλα σε παρένθεση για να εξηγήσω τι είναι η μεγαλόκαρδια και γιατί πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία με τον εργοφυσιολογο μας.
Αφού γίνουν η απαραίτητες  καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις των παιδιών, ξεκινάει το έργο του προπονητή η του γυμναστή.
Για τρεις με τέσσερεις ήμερες  τα παιδιά  θα κάνουν καθημερινά τρεξίματα της τάξης  των 2000 χλ. m. Χ  3 φορές. Σε τρία  δεκάλεπτα   το πολύ ώστε να ρυθμίσουμε λίγο τον καρδιολογικό τους ρυθμό δηλαδή να το πω πιο απλά προετοιμάζουμε τα παιδιά  για της μετρήσεις που θα κάνει ο εργοφυσιολόγος  μας. ( ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ  ΠΙΕΣΗ - ΜΕΤΡΙΑ  ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ )  Στο ενδιάμεσο των δεκαλέπτων  να γίνονται πολλές  διατάσεις  , καλή ενυδάτωση  των παιδιών  και διάλλειμα  ανάμεσα από τα δεκάλεπτα  . Να μετράμε  των σφυγμό  των παιδιών  έστω εμπειρικά  , να έρχεται στα φυσιολογικά του όρια.
Καλό θα ήταν να δουλέψουν με παλμογράφους.  Στην προετοιμασία  εγώ προσωπικά  μετρώ το βάρος των παιδιών , πριν και μετά ώστε να γνωρίζω περίπου ποσά υγρά χάνουν τα παιδιά, θεωρό ότι είναι πολύ σημαντικό , να το γνωρίζουν  οι συνάδελφοι  προπονητές.
Εδώ πλέων παραδίνουμε την σκυτάλη  στην επιστήμη, στον εργοφυσιολόγο δηλαδή, ο όποιος θα κάνει της μετρήσεις των παιδιών μας και θα τα  ταξινόμηση  σε γκρουπ ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με το κάθε παιδί ανάλογα με της δυνατότητες που έχει και όχι να το φορτώνουμε στο τρέξιμο χωρίς να γνωρίζουμε τι αντοχές έχει.
Το χτίσιμο  της μεγαλόκαρδιας  είναι απαραίτητο , για τον εξής απλό λόγο ,τα παιδιά αυτά αλλάζοντας τμήμα σε ηλικία  θα έχουν δουλέψει και προετοιμαστεί  στην πίεση και έτσι θα μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερο όγκο προπόνησης. Η επιτυχία όλων μας θα είναι εκεί ,να έχουμε δουλέψει επιστημονικά πάνω σε αυτά τα παιδιά, και νομίζω κανένας γονέας δεν θα έλεγε όχι αν του  ζητούσαμε να δώσει δυο δραχμές παραπάνω ώστε και οι ακαδημίες  να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Η μεγάλες ακαδημίες κάνουν αυτές της μετρήσεις γιατί είναι επανδρωμένες με επιστημονικό προσωπικό, όμως οι μικροί είναι το θέμα τι κάνουν?
Εδώ πλέων οι τεχνικοί  διευθυντές των ακαδημιών θα πρέπει να  αναλάβουν την ενημέρωση  των γονέων  και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους το κάνουμε. Η ενημέρωση   ανοίγει  άλλους ορίζοντες  στην επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς, έτσι όλοι θα ξέρουν γιατί γίνεται δουλεία σε βάθος και το ζητούμενο στην προκείμενη φάση είναι αυτό.
Κάποιος παράγοντας  μου έκανε την εξής ερώτηση.[οι δυο ομάδες στο τελικό τώρα]
Coach  ο αντίπαλος είχε μια ταχύτητα πιο πάνω από μας ,γιατί?
Η απάντηση μου ήταν πολύ απλή ,γιατί τα παιδιά αυτά δούλεψαν από την αρχή  επιστημονικά όπως αναφέρω πιο πάνω.
Θα ήθελα να  αναφερθώ  και  σε ένα εργαλείο το όποιο εγώ προσωπικά το θεωρό  απαραίτητο για το κάθε παιδί.
ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ. Η λέξη αυτή ίσως  για πολλούς να είναι άγνωστη.
Τι είναι λοιπόν ο παλμογράφος ; είναι ένα ρόλοι που το φορεί κάθε παιδάκι  στο χέρι και το κομπιούτερ  μπαίνει στο στήθος. Έτσι ο προπονητής ανά πάσα στιγμή ξέρει με  τι σφυγμό δουλεύει το κάθε παιδί. Το κόστος  του παλμογράφου από ένα απλό έως ένα πολύ καλώ είναι ανάμεσα στα 45 έως 90 ευρώ το καλύτερο.
Σαν προπονητής  συστήνω  στους γονείς  ανεπιφύλακτα να αγοράσουν ένα παλμογράφο στο παιδί τους η να το κάνουν  μέσο της ακαδημίας ώστε να πετιχούν  και καλύτερη τιμή.
Για τοίχων ερωτήσεις  και απορίες που θα έχετε στο e-mail  μου η στο περιοδικό να σας απαντήσω.
Καλή αρχή  και καλή προετοιμασία σε όλους εσάς που διαβάζεται το περιοδικό μας αυτή την στιγμή.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ